Tudor Revival

Deane, Inc., gives a much-needed makeover to a 1920s beauty in Bronxville



Deane, Inc., a Connecticut-
based design firm known for its high-quality custom cabinetry, recently took on the top-to-bottom redo of a Tudor-style home and guesthouse in Bronxville. Designer and showroom manager Terry Scarborough describes how it all played out.

NYC&G: What condition was the property in before you began renovations?
Terry Scarborough: The house and guesthouse hadn’t been renovated in over 30 years. The appliances were hopelessly outdated, and the fixtures and plumbing hailed from bygone eras. In the main house, the kitchen was too small for a table and was cut off from the dining and living areas; industrial lighting, stainless-steel countertops and backsplashes, flimsy storage cabinets, and linoleum flooring had to go. The master bath on the second floor was two narrow side-by-side rooms—one a dressing room, and the other a skinny tiled bath. The guesthouse, next to the pool, also had a cramped, isolated kitchen, and the first-floor bath was just a modest powder room tucked into a far corner.

What did the clients hope to accomplish?

In the main house, they wanted a larger open kitchen with an informal eating area for their two boys. Food storage was also high on the list, as that kitchen is used full-time. The master bath was too awkward, so we created a larger space with storage, plus a separate tub and shower enclosure. Since the guesthouse was earmarked for entertaining, its kitchen had to be spacious and unobscured, though storage wasn’t an issue. While the bathroom didn’t need a tub, it did need a shower to accommodate houseguests and post-swim rinse-offs. And even though the residences were built in the late ’20s, the owners preferred modern interiors that didn’t clash with the Tudor façade.

How did you meet the clients’ goals?
In the main house, we linked the kitchen, dining, and living areas and gained 14 feet of wall space and extra storage; one impractical entryway became a walk-in pantry. A center island seats three and houses the sink, dishwasher, and more drawers. We gave the dining area a two-foot cathedral bump to break up the flat ceiling expanse and to make the whole space seem larger. The range wall features an office nook and a great wet bar for parties. We capped each freestanding unit with a unifying stainless-steel toe that helps it resemble furniture, not cabinetry. By removing the wall between the upstairs bath and the dressing room, we created one bigger bathroom with a double vanity, more storage, and a separate tub and shower enclosure.

And what about the guesthouse? 

We opened up the kitchen into two adjacent rooms on either side. Now the entire first floor is an open space designed for entertaining. Because storage wasn’t a priority, we chose a smaller refrigerator, floated the range hood—rather than cabinets—on the wall, and installed the microwave in a base cabinet within the center island. The guesthouse is now the designated pool house, and the downstairs bath is now the changing room, with a frameless shower enclosure and floating vanity.  

What was the most rewarding part of this project?
Taking a rabbit’s warren of rooms, anterooms, and closets, ripping them apart on paper, and showing the clients what was possible.

Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleEdit ModuleShow Tags Edit Module

Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags Edit Module
 
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags