Tour a Hamptons Home Where the Area’s Natural Beauty is on Full Display



The best designers possess a sense of place—a deep understanding of an environment and a lifestyle. For local decorating duo Allison Babcock and Cristina Peffer, of Sag Harbor–based Babcock Peffer Design, living and working on the East End plays to their distinct advantage. “We know what people value when they come out east,” says Peffer. “It’s about having a home in perfect harmony with the natural beauty of the Hamptons.” Fittingly, when repeat Manhattan clients gave the designers carte blanche to rethink their beloved weekend cottage, Babcock and Peffer decided to embrace the “peacefulness of the waterfront location,” says Babcock, and create what Peffer calls “an immediate feeling of serenity upon entering the house.”

Tour This Hamptons Home

Tucked away on a small parcel abutting North Sea Harbor, the 2,000-square-foot dwelling had a tight floor plan, with low ceilings and small, dark rooms. The first phase of the renovation centered around opening up the house to usher in natural light, so the team swapped unremarkable windows lining the rear of the abode with oversize sliding glass doors, instantly brightening the first floor and showcasing the unobstructed water views. Next, they knocked out the dropped ceilings in the kitchen and living room for extra height, revealing characterful exposed beams, and installed grooved wall paneling for added architectural interest. White rift-oak flooring replaced bamboo planks, and the sunken dining area was leveled to create a better flow. A fresh coat of Farrow & Ball’s All White, even on the brick fireplace and kitchen cabinets, unifies everything on the first floor.

The narrow living room proved especially challenging. To make the most of its one long wall, Babcock and Peffer commissioned a built-in walnut-framed sectional with attached side tables that save valuable space. (“A floating sofa,” Babcock notes, “would feel too heavy.”) Accentuating the piece are a pair of petrified wood–topped cocktail tables and a reproduction Ib Kofod-Larsen chair. Around the corner, adjacent to the master bedroom, lies a cozy sitting area offering the same jaw-dropping water vista. The compact nook features a custom settee, graphic kuba-cloth benches, and a trio of jute pendant lights.

The open-plan, window-lined second level has been fashioned for multifunctional use. Previously consisting of two “cave-like” small rooms, says Babcock, it now boasts a raised ceiling and a full-size bath. Built-in benches topped with twin-size cushions double as guest sleeping quarters, while a mid-20th-century Kai Kristiansen–designed desk occupies a dedicated work zone. A floor-to-ceiling bookcase serves as a room partition and conceals a television. To underscore the home’s aura of tranquility, Babcock and Peffer kept all upholstery neutral and surfaces uncluttered. Artwork is spare, save for a dynamic triptych of a female diver that looms above the custom sofa. Essentially, Babcock proclaims, “this house is really about the view.” The focus, emphasizes Peffer, “had to be on the outdoors first, and then the decor.” 

A version of this article appeared in the June 2019 issue of HC&G (Hamptons Cottages & Gardens) with the headline: Setting The Scene.

Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleEdit ModuleShow Tags Edit Module

Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags Edit Module
 
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit Module