2014 CTC&G Innovation in Design Winners: Kitchen



2014 IDA Winner Kitchen: MB Interiors

Winner: MB Interiors
An understated kitchen dons functional jewelry 

From the curb of Marybeth Wise’s traditional brick Georgian home, you wouldn’t expect its clean and modern interiors. The kitchen epitomizes her understated contemporary aesthetic, utilizing an open floor plan with a neutral palette of deep brown flooring, gray cabinetry and stainless hardware. “My idea was to have people walk in and be surprised,” the MB Interiors designer says. “I opted for modern, clean lines streamlined in hues of gray.”

Atlas Concorde porcelain floor tiles mimic the look and feel of wood. Stainless steel edging adds an element of contrast. Cement-colored Caesarstone tops the counters and large center island, housing two Bosch dishwashers, three Sub-Zero refrigerator drawers and two undermount stainless sinks. All appliances are stainless or covered with custom cabinetry by JEM Woodworking, topped with stainless steel hardware by Valli & Valli.

Dornbracht faucet sets, stainless backsplash and mirrored Ann Sacks tile in the butler’s pantry amplify light from the outdoors, while shimmery and playful light fixtures illuminate the space. “The kitchen opens up to our courtyard. I wanted to create reflections that would bring that light inside,” Wise explains. 

Beyond the sparkle, this kitchen packs plenty of functional punch. Taking advantage of 14-foot ceilings, Wise added a row of upper cabinetry in the kitchen and pantry, easily accessed by a rolling ladder and track. “The space is functional and open. With four kids and two dogs running around, I needed something minimalistic,” she admits.

BROWSE MORE PHOTOS FROM THIS WINNING PROJECT BELOW


2013 IDA Winner Kitchen: Granoff Architects

Innovator 2: Granoff Architects
This garage-gone-kitchen is aglow in warmth and copper

Instead of balking at the idea of turning his repeat client’s three-car garage into their dream kitchen, Richard Granoff reveled in the challenge. “Since our clients have a large family and entertain a lot, we thought that the concept of creating a large, two-story kitchen was awesome!” says Granoff. “We designed a folding glass wall at the former location of the garage doors and removed a bedroom above to create higher ceilings, which involved some structural gymnastics.”

Granoff and his team set out to create a bespoke kitchen unlike any other, with such unique details as hand-carved wood floors, stone walls, a reclaimed wood beam ceiling, and custom cabinetry featuring glass-front insets for family photos. “The goal was to create a grand, light-filled space that could accommodate ‘many cooks in the kitchen’ as well as dining for 10,” he says. Working hand-in-hand with interior designer Robert Valle, he incorporated nontraditional materials like reclaimed oak for the cabinetry and laser-etched floors. 

An existing copper La Cornue range inspired Granoff to create what he calls “the mother of all hoods.” Extending the theme, a wall of copper and brass cabinets by After the Barn is poised next to the homeowner’s collection of copper pots, elegantly slung from custom wood and copper pot racks. Natural light floods in through the glass wall and oversized doors, while a double-sided fireplace in the dining area further warms the room.

BROWSE MORE PHOTOS FROM THIS WINNING PROJECT BELOW


2014 IDA Winner Kitchen: Vicente Burin Architects

Innovator 3: Vicente Burin Architects
A contemporary renovation enlists a little screen play

Drenched in white with touches of blue, this coastal contemporary kitchen reflects the water in more ways than one. Part of a major renovation to an existing 1920s Victorian, the kitchen was redesigned to let in waterfront views of Five Mile River. “We wanted to open the kitchen to the rest of the living space, and for it to be airy, fresh and contemporary,” says Paulo Vicente of Vicente Burin Architects.

Burin designed slatted wood screens between the kitchen and dining room to allow for visual transparency while defining the spaces. “The screens’ cottage lattice design became a theme throughout the main living areas,” Vicente says. 

He used crisp white cabinetry designed with a modified raised panel and vertical lines that mimic those on the screens. The range wall is a combination of upper cabinets with pixelated glass panels, a painted glass backsplash by Bendheim and Valli & Valli stainless steel hardware that complements the Viking hood. Sleek pendants light the large center island and breakfast table.

BROWSE MORE PHOTOS FROM THIS WINNING PROJECT BELOW

Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleEdit ModuleShow Tags Edit Module Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags Edit Module
 
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags